Χρήσιμες πληροφορίες

για τις ξύλινες Φινλανδικές κατοικίες

Log cabine 2

·       ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ

 

        Οι κορμοί που προορίζονται για την κατασκευή κατοικιών, καλό είναι να προέρχονται από δέντρα που καλλιεργούνται στη βόρεια Φινλανδία και συγκεκριμένα στη Λαπωνία, χαρακτηριστικό αυτών των δέντρων είναι η κόκκινη καρδιά τους. Η αργή ανάπτυξη τους λόγω της  πολύ χαμηλής θερμοκρασίας και της περιορισμένης  ηλιοφάνειας, κάνουν το ξύλο πιο συμπαγές, βαρύ και πιο σκληρό.

    

  • ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ¨

 

     Σχετικά με το σκάσιμο των κορμών, που πολλά λέγονται, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι όλοι οι μασίφ κορμοί, ανεξαρτήτου προελεύσεως «σκάνε», το σκάσιμο των κορμών δεν μειώνει την ποιότητα, την αντοχή ή τις μηχανικές ιδιότητες του ξύλου. Αντίθετα το σκάσιμο είναι μια φυσιολογική διεργασία του κορμού και αυτό γιατί οι κορμοί είναι ζωντανοί οργανισμοί, ζουν και αναπνέουν για αρκετές δεκαετίες από την ώρα που κόβονται  τα δέντρα. 

     Αν σε κάποιον δεν αρέσει το σκάσιμο των κορμών, για λόγους καλαισθησίας και μόνο, υπάρχει ο αντικολλητός κορμός, σ΄αυτούς το σκάσιμο περιορίζεται στο ελάχιστο. Ο αντικολλητός κορμός, είναι κορμός πού κόβεται στη μέση κατά μήκος αντιστρέφεται και συγκολλιέται έτσι ώστε η καρδιά του, όπου συγκεντρώνεται η υγρασία να είναι απ΄έξω. 

 

 

  • ΟΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟΙ ΚΟΡΜΟΙ EINAI ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ KAI ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

     Συχνά ακούγεται ότι οι φινλανδικοί κορμοί δεν είναι κατάλληλοι για το κλίμα της Ελλάδας. Ασφαλώς και  είναι κατάλληλοι, αυτά τα λένε οι ανταγωνιστές για προφανείς λόγους.  Έχει μεγάλη σημασία η προέλευση των κορμών εφόσον προορίζονται για κατοικίες. Οι φινλανδικοί κορμοί θεωρούνται ως οι πλέον καταλληλότεροι για την κατασκευή σπιτιών, άλλωστε οι Φινλανδοί είναι από τους πρώτους πού άρχισαν να κατασκευάζουν σπίτια  από κορμούς αλλά και γενικότερα ξύλινες κατασκευές και τις εξάγουν σε όλο τον κόσμο.  

 

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

     Η προστασία των κορμών για την αποφυγή δημιουργίας σαρακιού και άλλων μικροοργανισμών ξεκινά από την επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο, δηλαδή η αφαίρεση μέρους υγρασίας τους και στη συνέχεια τους προστατεύουμε με το ειδικό βερνίκι εμποτισμού που το περνάμε κάθε 3-4 χρόνια και πάντα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, την ποιότητα του βερνικού και προσέχουμε περισσότερο τις πλευρές που βλέπει ο ήλιος.

·       ΣΥΝΔΕΣΗ & ΕΠΙΚΑΘΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΡΜΩΝ – ΤΥΠΟΙ ΚΟΡΜΩΝ

 

        Με τη μέθοδο σύνδεσης των κορμών μεταξύ τους, που χρησιμοποιεί το εργοστάσιο PUNAHONKA, η επικάθιση των κορμών γίνεται ομοιόμορφα και στα σημεία που απαιτείται, τοποθετούνται  ντίζες και η ρύθμιση τους γίνεται με την φροντίδα των τεχνιτών μας. Ο χρόνος επικάθισης εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του κορμού και από τον όγκο της κατασκευής.

    Οι εξωτερικοί τοίχοι χτίζονται από ολόκληρους επεξεργασμένους κορμούς, μασίφ ή συγκολλητούς (αντικολλητούς) ορθογώνιους  ή στρογγυλούς.  Το πάχος  των κορμών των εξωτερικών τοίχων εξαρτάται από το μέγεθος, την χρήση της κατασκευής, την τοποθεσία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

    Οι εσωτερικοί τοίχοι γίνονται από πάνελ με εμφάνιση κορμού και όπου απαιτείται, για τη στατικότητα της κατασκευής, γίνονται  από ολόκληρους κορμούς.

 

  • H ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ ΤΗΣ ΛΑΠΩΝΙΑΣ

     Το πεύκο με την κόκκινη καρδιά μυρίζει και έχει πολύ καλή όψη, πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον δομικό υλικό που μπορεί να αντέξει χωρίς φθορά για αιώνες. Αναπτύσσεται στη Λαπωνία, στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας, ο αργός ρυθμός ανάπτυξης δημιουργεί ένα πολύ συμπαγές ξύλο. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι αυτό το πεύκο με το σκληρό ξύλο έχει μεγαλύτερη αξία. Το πεύκο που έχει μεγαλώσει γρήγορα σε καταπράσινα μέρη, όσα χρόνια και αν περάσουν ποτέ δεν θα μπορέσει να αποκτήσει το όμορφο κόκκινο χρώμα, όπως υποδηλώνει και το όνομά του.    Ο αργός ρυθμός ανάπτυξης προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα. Ακόμη και σε ακραίες

 

συνθήκες, στον κορμό του πεύκου με την κόκκινη καρδιά, οι ρωγμές είναι πολύ λιγότερες από ότι ένας συνηθισμένος κορμός.

    

    Επιπλέον, η χαλάρωση της ξυλείας, η οποία συμβαίνει σε σπίτια από κορμούς, με τα χρόνια,  η επίδραση είναι πολύ μικρή στον κορμό με κόκκινη καρδιά, σε σύγκριση με τον κοινό κορμό.            Γι ‘αυτό είναι ένα μοναδικό και πραγματικά βιώσιμο δομικό υλικό.

 

  • Η κόκκινη καρδιά του πεύκου είναι ένα όμορφο, φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν

 

     Η κόκκινη καρδιά του κορμού από πεύκο μυρίζει και έχει πολύ καλή όψη.

Πρόκειται για ένα φιλικό προς το περιβάλλον δομικό υλικό που μπορεί να αντέξει χωρίς φθορά για αιώνες. Τόσο οι μασίφ όσο και οι αντικολλητοί κορμοί για την τοιχοποιία είναι λείοι και κομψοί κατάλληλοι και για αστικά περιβάλλοντα.                                                                                                     Ο εσωτερικός τοίχος μπορεί να βαφτεί και να διακοσμηθεί ανάλογα με την επίπλωση.

 

 

 

Προαιρετική εσωτερική ή εξωτερική συμπληρωματική μόνωση

(Εξαρτάται από το πάχος του κορμού)

 

 

1.   Εσωτερική θερμομόνωση συμπληρωματική

 

1. Σύνδεση του πάνελ.

2. Η μόνωση αναπνέει και είναι οικολογική.

3. Εσωτερική υποστήριξη του πάνελ.

4. Χάρντμπορντ.

5. Στηρίγματα μεταλλικά.

6. Κορμός εξωτερικού τοίχου.

 

 

2. Εξωτερική θερμομόνωση συμπληρωματική

 

7. Ενίσχυση εξωτερικού τοίχου.

8. Οριζόντια υποστήριξη της επένδυσης.

9. Πάνελ για προστασία από τον αέρα.

10. Αναπνέουσα οικολογική μόνωση.

11. Εξωτερική υποστήριξη του πάνελ.

12. Μεταλλικά στηρίγματα.

13. Κορμός εσωτερικού τοίχου.