Κυριότεροι

Τύποι ξύλινων κατοικιών

2α.Τοιχοποιϊα από Κορμούς

Το ξύλο στη Φινλανδία αποτελεί το βασικότερο υλικό για πολλές εφαρμογές, την κυριότερη εφαρμογή αποτελεί η κατοικία τους. Η τεχνογνωσία σχετικά με την κατασκευή ξύλινων σπιτιών που αναπτύχθηκε στη Φινλανδία είναι ίσως μοναδική. Τα γνωστά φινλανδικά σπίτια  (Log houses) κατασκευάζονται από ολόκληρους κορμούς πεύκου,                 οι κορμοί μπορεί να είναι στρογγυλοί ή ορθογώνιοι ολόσωμοι ή «αντικολλητοί» (συγκολλητοί), γνωστά επίσης  είναι  και τα Φινλανδικά σπίτια τύπου “Thermo timber wall”,  όπου η κατασκευή τους είναι βασισμένη σε πλαίσια με την ευρύτερη ονομασία  “panels”, τα οποία μπορούν να έχουν εμφάνιση κορμού τετραγωνικής ή στρογγυλής διατομής εσωτερικά ή εξωτερικά και μεταξύ τους παρεμβάλλεται μόνωση. Αυτοί είναι οι κυριότεροι τύποι των ξύλινων Φινλανδικών σπιτιών.

     Σήμερα ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής κατεργασμένων κορμών για την κατασκευή εξοχικών αλλά και μόνιμων κατοικιών εξάγονται σε πολλές χώρες.  Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στην εξαγωγή κατοικιών από κορμούς.

 

 

Υ Γ Ι Ε Ι Ν Η   Δ Ι Α Β Ι Ω Σ Η

 

     Είναι αυτονόητο ότι, το υγιεινό περιβάλλον, η αντοχή, η άνεση και η θαλπωρή, πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή της κατοικίας μας.    Όλα αυτά τα συνδυάζει η κατοικία από ολόκληρους κορμούς.

Όπως είναι γνωστό το ξύλο είναι ζωντανός οργανισμός, φιλτράρει τον αέρα και ρυθμίζει την υγρασία μέσα στο σπίτι. Η διαμονή σε  ξύλινο σπίτι είναι κατάλληλη ειδικά για άτομα που πάσχουν από ρευματισμούς, αρθριτικά, άσθμα κλπ. μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις συστήνεται από τούς γιατρούς η διαβίωση τους σε τέτοιο σπίτι. Το ξύλο είναι από τη φύση του το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό, αυτό σημαίνει ότι η απαίτηση για θέρμανση το χειμώνα και για δροσιά το καλοκαίρι είναι πολύ μικρότερη. Αποτελεί την απόλυτη ενεργειακή κατοικία με φυσικά υλικά.  

 

 

Κ Α Τ Α Σ Κ Ε Υ Η  –  Α Ν Τ Ο Χ Η  –  Σ Υ Ν Τ Η Ρ Η Σ Η

 

     Η τέλεια κατασκευή, η εφαρμογή και η φυσική συμπεριφορά του ξύλου, τα κάνει να είναι αντισεισμικά, ικανά να αντιμετωπίσουν ισχυρούς σεισμούς και το απέδειξαν στην Ιαπωνία όπου έχουν εγκατασταθεί  πάρα πολλά Φινλανδικά σπίτια και αντέχουν. Η εξαιρετική ποιότητα των κορμών η άριστη επεξεργασία και η μοναδική αρχιτεκτονική κάνει το Φινλανδικό σπίτι να ξεχωρίζει. Για την κατασκευή τους εφαρμόζονται αυστηρά όλοι οι κανονισμοί του Φινλανδικού και ευρωπαϊκού κατασκευαστικού κώδικα.

 

     Η αντοχή τους στην φωτιά είναι αρκετά ικανοποιητική καθώς οι τοίχοι από κορμούς δέντρων  καίγονται επιφανειακά και αργά και απαιτείται αρκετή ώρα για να διαπεράσει η φωτιά από τη μια πλευρά του τοίχου στην άλλη. Η ζημιά σε περίπτωση φωτιάς είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι σε ένα συμβατικό σπίτι, διότι είναι δυνατή η αντικατάσταση καμένων κομματιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φωτιά δεν μπορεί να είναι καταστροφική και στις δύο περιπτώσεις.

Η συντήρηση τους είναι απλή και όχι ιδιαίτερα δαπανηρή, μετά το αρχικό ειδικό βερνίκι που περνιέται στην επιφάνεια του σπιτιού μετά την αποπεράτωση του, σε φυσιολογικές συνθήκες,  δεν απαιτείται άλλη συντήρηση για 3 – 4 χρόνια.