Η επιλογή της ξύλινης κατοικίας

FINNISH LOG HOUSES – Φινλανδικά ξύλινα σπίτια

(με ολόκληρους κορμούς)

Η επιλογή της ξύλινης κατοικίας

 

 

Η επιλογή της ξύλινης κατοικίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδίως αν δεν γνωρίζουμε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα για τον τύπο της κατασκευής, το είδος και την προέλευση της ξυλείας, το εργοστάσιο που την κατασκευάζει.  Η ποιότητα της ξυλείας και η σωστή συναρμολόγηση (χτίσιμο) καθορίζουν τη λειτουργικότητα και την μακροζωία της κατοικίας.

    

Οι κατασκευές διακρίνονται σε :    

ü  Κατασκευές από ολόκληρους κορμούς.

ü  Κατασκευές με panel, δηλαδή κατασκευές με πλαίσια και επένδυση εσωτερικά με σανίδες & εξωτερικά με ραμποτέ (σανίδες) που έχουν εμφάνιση κορμού τετραγωνικής ή στρογγυλής διατομής και παρεμβάλλεται μόνωση.

ü  Κατασκευές, των οποίων διαφέρει ο τρόπος συναρμολόγησης και ο συνδυασμός με άλλα υλικά.

    

Υπάρχουν εταιρείες που αντιπροσωπεύουν επώνυμα εργοστάσια του εξωτερικού και πρόκειται για κατασκευές κυρίως από κορμούς και εδώ γίνεται μόνο η συναρμολόγηση τους.

ü  Άλλοι εισάγουν μόνο τους κορμούς και τους επεξεργάζονται εδώ και τα υπόλοιπα υλικά για την συναρμολόγηση τους τα προμηθεύονται  από την ελληνική αγορά.

ü  Τέλος υπάρχουν ελληνικά εργοστάσια που κάνουν δικές τους κατασκευές. 

ü  Η προέλευση  των κορμών έχει πολύ μεγάλη σημασία και είναι καθοριστικό της ποιότητας τους. Επίσης η ξυλεία καλό είναι να προέρχεται από πιστοποιημένα δάση, αυτό σημαίνει ότι η ξυλεία προέρχεται από δέντρα που είναι κατάλληλα για την κατασκευή κατοικιών.

Τα δέντρα στον Αρκτικό κύκλο αναπτύσσονται με αργό ρυθμό και απαιτείται ο διπλάσιος χρόνος για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους, σε σχέση με άλλα δέντρα που αναπτύσσονται στις νοτιότερες περιοχές.  Ο κορμός των δέντρων του αρκτικού κύκλου είναι πιο συμπαγής, πιο σκληρός, πιο βαρύς άρα και πιο γερός.  Έχει πολύ μικρότερη θερμοχωρητικότητα, και σε περίπτωση φωτιάς καίγεται πιο αργά από ένα πιο μαλακό ξύλο, και έχει  μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Για τους φινλανδικούς κορμούς η εγγύηση που δίνουν οι φινλανδοί είναι 300 χρόνια.  Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία η προέλευση του ξύλου ακόμη και για την καλύτερη λειτουργία και την μακροβιότητα μιας κατασκευής.

Σημασία έχει και η επεξεργασία των κορμών που γίνεται από το εργοστάσιο και η ύπαρξη πιστοποιητικών ποιότητας ISO.

Το σχέδιο, το μέγεθος της κατασκευής, η διατομή και οι διαστάσεις του κορμού, αλλά και η ποιότητα των κορμών που θα επιλέξουμε,  διαμορφώνουν την τιμή μιας κατοικίας.

Οι Φινλανδικές κατοικίες είτε μόνιμες είναι είτε εξοχικές θεωρούνται οι καλύτερες σε όλο τον κόσμο, είναι οι κατοικίες που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους και την αρχιτεκτονική τους.  Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κατασκευαστές παρουσιάζουν τα σπίτια τους σαν φινλανδικά ή ότι είναι από φινλανδικούς κορμούς κ.λ.π.  αλλά  αυτό βεβαίως δεν αρκεί.

 

Έχει σημασία το σπίτι  να είναι  φινλανδικό και όχι σαν φινλανδικό.

 

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ για μια ποιοτική κατοικία:

 

 

·       Να έχει εκπαιδευμένο  προσωπικό.

·       Να είναι πιστοποιημένη για την παραγωγή και να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα σήματα πιστοποίησης για μαζική παραγωγή  αντικολλητών κορμών και ξύλινων κατασκευών.

·       Επιπλέον η ποιότητα να ελέγχεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001: 2000.

·       Να είναι πιστοποιημένα από το (Finnsh Log House Industry Association).

·       Η πιστοποίηση της εταιρείας να  έχει γίνει από την Inspecta Sertifiointi Oy.

·       Τα προϊόντα της εταιρείας να πιστοποιημένα από τον PEFC.